Hem > Fotboll, Historia > För 50 år sedan i München

För 50 år sedan i München

mufc1Precis idag för 50 år sedan så kraschade ett flygplan ï München. På en moddig startbana så halkade planet av och gled i en byggnad .
Planet innehöll Manchester Uniteds fotbollslag på väg hem från kvartsfinalen i Europacupen som de spelat mot Röda Stjärnan i Belgrad. Laget kallades Busby babes eftersom de var unga lovande spelare under managern Matt Busby. I ett slag förlorade laget 8 spelare ur laguppställningen. Busby själv blev svårt skadad men överlevde.
Det var spekulationer om att klubben skulle lägga ner helt och hållet men de skrapade fram ungdomar och reserver och vann nästa match i ligan med 3-0. Den sista matchen de vann det året och laget slutade på nionde plats.

Busby blev frisk och startade att bygga ett nytt ungt lag som 10 år senare, 1968, vann Europacupen. Detta, och sympatierna efter olyckan, anses vara en viktig faktor till att klubben är en av världens mest populära lag. Fast i Manchester så håller de flesta på Manchester City.

Klubbarna möts i ett derby på söndag. United kommer då att bära repliker av klubbens tröjor från 1958. Utan sponsorlogotyper och enkelt numrerade från 1 till 11. Precis som på den tiden. och i kväll kommer olyckan uppmärksammas i samband med landskampen England-Schweiz på Wembley.

Om ungefär ett år kan jag berätta om 60 års minnet av när Italiens mest framgångsrika lag kraschade. Då dog hela laget.

Annonser
Kategorier:Fotboll, Historia
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: