Hem > Historia > Otursdag

Otursdag

Vissa dagar är värre än andra. Exempelvis fredagen den 13. I år är det Juni vi ska vara extra oroliga för. Det är inte statistiskt säkerställt om det inträffar fler olyckor just den dagen. Men det brukar anmälas fler till Räddningstjänsten.
Teorierna om varför just den 13 skulle vara en otursdag är många. En är att Judas var den trettonde vid bordet och att Jesus korsfästes på en fredag.

Men det finns fler otursdagar. Kejsar Rudolf II i Prag säjs ha beställt en utredning av den danske astronomen Tycho Brahe som kom fram till att 33 dagar var värre än andra. Och i dag är en sådan. En tychobrahedag.
Övriga är enligt Bondepraktikan:
januari: 1, 2, 4, 6, 11, 12, 19; februari: 11, 17; mars: 1, 4, 14, 15; april: 10, 17, 18; maj: 7, 15, 18; juni: 6; juli: 17, 21; augusti: 2, 10; september: 1, 18; oktober: 6; november: 16, 18; december: 6, 11, 18.
Till hans försvar hittade han även lyckodagar: 26/1, 9/2, 10/2 och 15/6.
Men det är egentligen inte alls säkert att Brahe ligger bakom dessa dagar alls.

Tycho Brahe var en av dem som lade grunden för den moderna astronomin. Han fick det inte att stämma med att alla himlakroppar snurrade runt jorden. Men att helt och fullt ut acceptera att jorden snurrade runt solen kunde han inte. Utan han lät alla andra planeter cirkla runt solen som i sin tur for runt jorden. Utan det fick redas ut av hans efterträdare, Johannes Kepler.

Historien säger att Brahe var på ett kalas 1601 och av artighet inte ville gå på toaletten. Insjuknade och dog senare. Eller så förgiftades han av Johannes Kepler som fick ärva Brahes forskning.

Annonser
Kategorier:Historia
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 6 februari 2009 kl. 10:01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: