Hem > Bok > Dekaloger

Dekaloger

Det finns en trend att 10 är bra. 10 böcker om samma karaktärer i deckare är nog.
Sjöwall/Wahlöö skrev 10 böcker om Martin Beck och hans gäng på Riksmordkommissionen. Sen så blev det inte mer – kanske därför Per Wahlöö avled 1975, jag vet inte. Men 10 böcker blev det, varken mer eller mindre. Och det var deras mål. Sedan har TV mjölkat ur fler historier, men det är en annan sak.

Mankells Kurt Wallander finns också i 10 böcker, om än så är han inte riktigt huvudperson i den sista Innan frosten (som egentligen borde hetat Före frosten), utan det är hans dotter. Även här växer det ut en massa skott, filmer baserade på…

Jan Guillou skrev mellan 1986 och 1995 10 böcker om agenten Carl Hamilton. Och skulle inte skriva fler men lämnade efter sin ett utkast (Hamlon) om hur serien skulle kunna fortsätta. I den lovade han att det inte skulle komma flera böcker om Hamilton. Men … Senast för några veckor sedan kom bok 13 ut, ”Men inte om det gäller din dotter”.

Håkan Nesser skrev 10 böcker om Van Veeteren, sedan blev det inga fler. Ännu…

Arne Dahl publicerade sin nya kriminalroman i veckan, den heter Elva. Ni förstår. Nu lämnade han faktiskt en öppning i nummer 10, Himmelsöga. Ändå upplöstes A-gruppen, Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, i den boken. Och det verkade vara slut. Men nu är alla 10 (!!) medlemmarna i gruppen tillbaka i en herrgård i Roslagen. Och verkar bli styrda av en nummer 11… Vet inte riktigt om det är en kriminalroman. Kanske en bok i en bok, novellsamling, omstart eller bara en skrivövning. Men bra är den. Och jag tror att den står sig själv, de tidigare böckerna om A-gruppen behöver inte ha lästs. Fast de är ju bra så jag kan bara rekommendera.

Den enda grejen som jag funderar på är att fortsätta med en serie, oavsett om det blir nya böcker eller filmer. Är det intäkterna som driver? Andra mellanliggande projekt fungerar dåligt och då går skaparen tillbaka till säkra kort? Eller är det vi konsumenter som kräver ytterligare en bok/film? Speciellt intressant är det när skaparen i sista delen tar livet av huvudpersonen, och sedan får för sig att vilja göra en uppföljare.
Men kan skaparna ge oss mediakonsumenter lite mer ska vi inte klaga.

Annonser
Kategorier:Bok Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: