Hem > Historia > Märket – en intressant historia

Märket – en intressant historia

Ofredsår. 1809 tvingas Sverige avträda Finland till björnen i öster – market3Ryssland. Gränser skulle stakas ut. Mittfåran i älvarna Torne, Muornio och Könkämä, och sedan mitt i Bottenviken, Bottenhavet, Södra Kvarken och Ålands hav. Men mitt i Södra Kvarken låg ett skär – Märket.

Gränsen skar precis igenom denna ogästvänliga plats. Nåväl, vi delar på skäret. Hälften till Sverige och hälften till Storfurstendömet Finland.
I slutet av 1800-talet beslöt sig tsaren att uppföra en fyr på ”ön”. Som hjälp för sjöfarten och samtidigt blev det Rysslands (Finlands) västligaste byggnad.

Var 25:e år ska, enligt de avtal vi har med våra grannländer, gränserna ses över. Rösen snyggas upp och nya inmätningar görs. Efter som gränsen mot Finland ska gå i den djupaste fåran av älvarna i norr kan det behöva lodas om flygfotografering inte räcker. Och nu är det dags igen.
Översynen 1981 av Märket visade att fyren faktiskt låg på svenskt territorium. Främmande makt, Ryssland och Finland hade ockuperat en del av Sverige i nästan 100 år! Av byggnadstekniska själ hade det varit enklare att uppföra fyren på den svenska sidan av gränsen.

map7Det hade givetvis varit känt tidigare men nu var det dags att göra något. Lantmätare är inte dumma i huvudet så gränsen ritades om. Finland fick en del av Sverige och tvärtom, vilket gör att kartan över Märket ser lite lustig ut.

Ett annat intressant faktum kring Märket är att de i amatörradiosammanhang har en egen anropssignal, OJØ.

Läs mer om lustiga och annorlunda kartor på Strange Maps.

Annonser
Kategorier:Historia
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 15 januari 2009 kl. 15:14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: