Hem > Hjärnspöke, Konsument > Könskampen fortsätter

Könskampen fortsätter

Fast kanske inte så mycket just här. Däremot  pågår den oavbrutet någon annanstans.  Kampen för lika rättigheter för båda könen

Anledningen är som för många andra medelålders män: Vi ser den inte, vi märker inte orättvisorna eftersom vi är en del av dem. Och genom vårt handlande bidrar till att förstärka den, i mitt fall är det helt omedvetet. Hoppas jag.

Men ibland blir jag påminnd om orättvisorna:

 • I ”Sommarkväll med Anne Lundberg” satt Ingvar Oldsberg och Elisabeth Höglund och talade. Höglund var ganska bitter över hur SVT behandlat henne medan Oldsberg menade att han alltid fått göra de program han har velat göra, nu närmast ”Här är ditt liv”. Och då såg jag det, äldre kvinnor får inte samma chanser som männen. Vilket jag inte märkt tidigare.
 • En kammaråklagare marginaliserar våldtäkter inom relationer. Nu tar han en man som exempel ”…kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse…”. Ny behöver det inte handla om en man/kvinna relation utan lika väl kvinna/man, man/man eller kvinna/kvinna men ändå.
 • Jag har också tänkt på hur förnedrande reklamen för Brothers & Sisters är. Där killarna spelar biljard medan tjejerna klappar mulen på en häst. Jag handlar inte längre där.
 • Men jag har också funderat på vad jämställdhet egentligen är. Uppnås den om tjejer får bada på badhuset topless eller om det är en Fru Gårman vid övergångsstället? Jag tror inte det.

juniorcykelJunior kan behöva en ny cykel, den gamla har tagit slut och jag sökte runt lite, bland annat på Crescents hemsida. Där har flickcyklarna en praktisk pakethållare medan pojkcyklarna en fräsig stänkskärm. Det är inte omöjligt att alla cyklar kan fås med pakethållare eller fräsig skärm. Men det stod det inget om i alla fall.

Det finns överallt i tankar, rättsväsende, media, symboler och cyklar.

Annonser
Kategorier:Hjärnspöke, Konsument
 1. 20 augusti 2009 kl. 21:06

  Intressant..

 2. Bengt
  20 augusti 2009 kl. 23:45

  Vad?

 3. Thomp@
  21 augusti 2009 kl. 7:04

  Fru Gårman är bara en våldtäkt på en klurig ordvits och ett sätt att BEFÄSTA könsrollerna (eller har alla kvinnor kjol?) från en ganska androgyn figur till en klar kvinna (eller crossdresser).
  Topless på badhuset ser jag som en självklarhet. Eller rättare sagt att beslutet flyttas från ett regelverk som är till för ordning och säkerhet till individen själv. Topless har aldrig skadat någon men glasflaskor, springande eller knuffande vid bassängkanten har…

  Programmet med Elisabeth Höglund var klockrent. Män blir ”ankare” och rutinerade medans kvinnor blir för gamla…

  Hollywood är också specialister på detta t ex när Angelina Jolie spelade Alexander den stores mamma. Colin Farrellär mindre än ett år yngre än Angelina men vad vet jag – det funkade kanske så hos de gamla grekerna….

 4. David A
  3 maj 2012 kl. 23:46

  Var det avsnittet av Sommarkväll där Ingvar Oldsberg sa att kvinnor kan komma lika långt som män om de bara anstränger sig mer. Min första tanke: Om Oldsberg recenserat den ökända matchen där fotbollsplan lutade kraftigt till hemmalagets fördel, då hade han nog inte sagt att bortalaget bara skulle anstränga sig mer, utan agerat för att jämna ut orättvisorna. En senare tanke: Oldsberg är nog lika dum och inskränkt som Sverker Martin-Löf på Industrivärden, som i Ekot i radion förklarade att det är färre kvinnor i höga chefspositioner därför att kvinnor inte vill ha dessa jobb, i samma utsträckning som män.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: