Hem > Bok, Historia > I ett annat nu

I ett annat nu

I år verkar jag vara omättligt fascinerad av Finland och händelserna 1809 när den svenska östliga delen istället blev en del av Ryssland. Och att det idag är precis 200 år sedan freden i Fredrikshamn slöts är bara som grädde på moset.

Ryssarna ville att Kalix älv skulle vara gränsälv mellan Sverige och Finland medan svenskarna föredrog Kemi älv, till slut blev det Torne älv som blev gränsflod och vidare ner söderut.

I Svenska Dagbladets artikel finns lite intressant kontrafaktiskt spekulerande: Hur hade Sverige sett ut om vi fått behålla Finland? Intressant att spekulera i. Under förutsättning att Ryssland inte försökt ta kontroll över Finland under 1800-talet så skulle det antagligen inte blivit något Inbördeskrig i Finland, däremot hade det säkert blivit ett Vinterkrig (startade för 70 år sedan i november) med Sverige inblandat. Och det är kanske inte omöjligt att vi skulle förlorat Finland där och även kanske delar av det som vi kallar Sverige idag. Och efter det ett fortsättningskrig där Sverige och Tyskland gör en gemensam insats mot Sovjetunionen. Efter kriget hade kanske segermakterna tagit ett hårdare grepp om Sverige, det hade i alla fall inte varit som det är idag.

Oavsett så tror jag både Sverige och Finland tjänat på skilsmässan för 200 år sedan. Finland fick en chans att skapa en egen kultur och identitet. De fick möjlighet att skapa något eget. Restsverige kunde använda Finland som en buffert mot Ryssland/Sovjetunionen och därmed lägga grund för den välfärd och standard vi har idag.

Jag ska förresten köpa Tony Samuelssons bok Jag var en arier som är en kontrafaktisk historia om att Sverige efter andra världskriget ingår i det nya landet Germanien.

Annonser
Kategorier:Bok, Historia
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: