Hem > Hjärnspöke, Resa > Sjönöd

Sjönöd

En färja ligger stilla i Ålands skärgård och väntar på hjälp. Riktig sjönöd var jag med om för snart 20 år sedan. I Finska Viken på väg hem från Helsingfors. En släkting fyllde 75 år och bjöd på resan.

Brand i motorerna slog ut hela fartyget inklusive ström, vatten, krängningshämmare. Vi guppade omkring hjälplösa. Ett par år tidigare hade Scandinavian Star brunnit så det är självklart vilka tankar som snurrade runt i huvudet. Kanske inte hos alla då den viktigaste funderingen verkade vara hur det skulle bli med taxfree-spriten om vi skulle bli bogserade tillbaka till Finland.

Extrema händelser (även om vi inte alls var utsatta för fara) gör att vi kan reagera på sätt som vi inte trodde gick.

Han i sällskapet som borde varit den som tog hand om oss för att hjälpa till blev en vimsig höna. Andra växte betydligt i mina ögon. Vilket jag fortfarande kan känna.

Annonser
Kategorier:Hjärnspöke, Resa
 1. Henning Bergquist
  23 november 2009 kl. 10:24

  Roderfel på större fartyg är ytterst sällsynt, då säkerheten runt allt som rör rodret och dess manöverbarhet har högsta prioritet vad gäller utförande och underhåll.
  Under mina 25 år till sjöss som maskinbefäl har incidenter bara inträffat två gånger. Ena gången skar lagren ihop på elmotorn som drev hydraulpumpen på grund av att styrmaskinsrummet delvis vattenfylldes i en orkan. Vid det andra tillfället började några förskruvningar på hydraulmotorn läcka krafigt i en storm på Nordatlanten.
  Flubbe.

 2. Bengt
  23 november 2009 kl. 10:28

  I mitt fall (1990) så blev det en mindre brand i motorrummet som slog ut elen. Och det mesta verkade vara beroende av den. Att inte kunna vara i hytterna var det minsta problemet, ytor att sitta, vila, ligga på finns. Utan det var att toaletterna blev översvämmade.
  Med tanke på det antal resor som sker över Östersjön så är allvarliga incidenter få.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: