Hem > IT, media och internet, Jobb > Hur mår din arbetsplats?

Hur mår din arbetsplats?

Vi hade avdelningsmöte i förra veckan. Vi är ca 35 st personer på ett stort företags IT-avdelning. Vårt arbete är helt enkelt att göra så det fungerar för personalen när det gäller kommunikation, datorer och program både för dator och telefon.

Vi brukar ha något grupparbete för gemensamt ta tag i problem, dels för att vi ska vara mer engagerade och att cheferna inte ska behöva göra allt. En av punkterna som vi diskuterade senast var hur vi ska öka arbetsglädjen. Resultatet av grupparbetet skulle vara något konkret och skulle vara mätbart.

Nu mäter vi det redan, vi har en årlig HKI*-undersökning i september och eftersom den är elektronisk så går det relativt snabbt att få resultatet och en utvärdering. Och det är jättebra men ändå för trögt.

Jag har hört (eller läst) om ett företag av ungefär samma storlek som min avdelning som vid ingången hade en magnettavla och ett gäng med röda, gula och gröna magneter. Där kunde personalen sätta upp den färg som motsvarade sinnesstämningen just precis då. Chefen kunde snabbt kika på tavlan och se den allmänna stämningen på kontoret och snabbt kunna ta ett beslut om att det behövs tårta på eftermiddagsfikat eller om det var läge att berätta om minskad vinst, osv. Givetvis kan även positionen på tavlan ge en indikation, humöret på topp, magneten i topp. Dokumentationen skulle kunna bestå av av att varje dag ta ett kort på tavlan och därmed följa en utveckling och försöka kombinera ihop med utförda åtgärder.

Och som IT-avdelning så började vi skissa på ett IT-verktyg där vi som inloggade kunde ge vår sinnesstämning anonymt, eftersom vi ingår i olika delorganisationer så skulle plupparna kunna skäras på alla sätt och visor. Resultatet skulle också kunna visualiseras i en tidslinje och kombineras i hop med vad som händer på företaget och i organisationen. Ungefär som i videon nedan där ett ordkänningsprogram letat upp ord från Twitter och klassificerat dem:

Men var har jag hört om detta tidigare? Var det från dig?

* Human Kapital Index

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: